Geachte lezer,
Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Varian Nederland! Varian heeft de samenwerking met klanten hoog in ’t vaandel. Daarbij hoort wat ons betreft ook het delen en uitwisselen van ervaringen. De ervaringen van klanten en laatste innovaties en ontwikkelingen vanuit Varian komen in deze nieuwsbrief samen. Wilt u ook iets kwijt in deze nieuwsbrief? Neem dan contact op Niels Wijdogen, Managing Director Varian NL: [email protected]

2003_NielsWijdogen.jpg‘Waarde toevoegen door per patiënt te kijken naar de best passende behandeling’

Niels Wijdogen, Managing Director Varian Nederland

Door de implementatie van Ethos® therapy in Amsterdam UMC en Medisch Spectrum Twente wordt steeds duidelijker hoe online adaptieve radiotherapie waarde toevoegt. MST past online adaptieve behandelingen toe voor prostaatindicaties en breidt binnenkort uit naar andere behandelgebieden in het bekken. Door preciezer te bestralen met een betere coverage ontstaat de mogelijkheid om het aantal behandelingen voor de patiënt te verlagen. Daarnaast is het apparaat stiller en rustiger en de MBB’er hoeft minder (handmatige) handelingen te verrichten. Dankzij slimme algoritmes kan de MBB’er zelf de influencers controleren en voeren de MBB’ers al na 4 dagen de volledige adaptieve procedure zelfstandig uit. Kortom, gepersonaliseerde behandelingen en meer efficiëntie op de afdeling dankzij taakverschuiving. In mijn ogen belangrijke trends waar we met de techniek van Ethos therapy aan tegemoet komen. Een volgende stap is per patiëntgroep bepalen welke technologie de meeste meerwaarde biedt.

Ik zou er voor willen pleiten dat we per patiëntengroep kijken naar welke technologie de beste maar ook meest kosteneffectieve behandeling geeft. En dat we daarin ook redeneren vanuit de benodigde capaciteit, bij voorkeur op landelijk niveau. Zo kunnen we gezamenlijk innovatieve maar tegelijkertijd ook kosteneffectieve en kwalititatief hoogwaardige behandelingen leveren. Online adaptieve radiotherapie voor een grote groep patiënten in combinatie met hypofractionering maakt dit mogelijk. Mede omdat de Halcyon® en Ethos therapy in staat zijn meer patiënten in kortere tijd te behandelen.

Waarde toevoegen tegen zo laag mogelijke kosten dankzij innovaties, zo draagt Varian graag een steentje bij aan het bieden van waarde gedreven zorg. Ik ga daarover graag in gesprek. Doet u mee? [email protected] of mobiel: +31 6-11 10 98 21.

MST gaat dit jaar online adaptieve behandelingen uitbreiden naar alle bekkenindicaties

2003_image MST.jpg

Ongeveer een jaar na de implementatie van Ethos therapy op de afdeling radiotherapie van het Medisch Spectrum Twente (MST) maken we samen met het team de balans op. Inmiddels is medio december 2020 bij 50 patiënten met prostaatkanker de bestralingsbehandeling met Ethos therapy afgerond. Naast Amsterdam UMC is MST het enige ziekenhuis in Nederland met deze geavanceerde bestralingsapparatuur. MST is wereldwijd koploper als het gaat om het aantal patiënten dat een online adaptieve bestralingsbehandeling ondergaat.

MST behandelde tot nu toe uitsluitend prostaatindicaties op deze wijze. Bij de start vorig jaar was namelijk de verwachting dat het online adaptief bestralen voor deze groep veel meerwaarde kon bieden. Het is bekend dat de positie van het doelvolume aan veranderingen onderhevig is door onder andere variërende rectum- en blaasvulling. Tot dusver werd dit opgelost met behulp van een match op de markers die vooraf in de prostaat zijn geplaatst. Aangezien de systemen van Ethos therapy de bestraling bij elke behandeling opnieuw aanpassen, kan nauwkeuriger worden bestraald dan met een match op de markers alleen. Verder is juist hiervoor gekozen, omdat prostaatpatiënten een relatief grote groep vormen. Dit vergroot de efficiëntie en maakt dat je achteraf goed en snel kan evalueren. Erik van Dieren van het MST: ‘Terugkijkend op de eerste 50 patiënten worden de verwachtingen bevestigd: er wordt bijna altijd gekozen (99%) voor het aangepaste plan, omdat de dosisverdeling beter is. Mede hierom wordt online adaptief binnenkort uitgebreid naar andere behandelgebieden in het bekken’.

Verschuiving van taken
Liselotte Ten Asbroek en Dennis Daal, senior bestralingsdeskundigen hebben samen het voortouw genomen bij de implementatie van Ethos therapy. Liselotte geeft aan dat online adaptief bestralen toegevoegde waarde biedt voor de patiënt. Daarnaast heeft het ook positieve gevolgen voor haar eigen werk en de afdeling als geheel. Door de introductie van online adaptief is haar werk klinischer geworden. Dat maakt haar werk afwisselender en interessanter. ‘We hebben meer verantwoordelijkheden gekregen. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat taken verschuiven’, aldus Liselotte. ‘De MBB’er tekent op het toestel de influencers in. Het oorspronkelijke doelgebied wordt gepropageerd naar de CBCT. De MBB’er controleert deze propagatie. Doordat het toestel zélf inzicht geeft in anatomische veranderingen en dankzij slimme algoritmes de bestraling daarop aangepast wordt, is tussenkomst van de arts na de eerste week eigenlijk niet meer nodig. De tijdswinst voor de arts is enorm en mijn werk is er interessanter door geworden’.

Uitbreiding naar nieuwe behandelgebieden
Lisanne Zwart is als technisch geneeskundige betrokken bij de Ethos. Als TG’er is zij de brug tussen de arts en de klinisch fysicus. Sinds de implementatie van Ethos therapy draait zij mee in de eerste behandelweek. Zij is betrokken bij het onderzoek en de evaluatie rondom de behandeling van prostaatkanker. Daarnaast is zij betrokken bij het implementeren van nieuwe behandelgebieden met deze vernieuwde technologie. ‘De verwachting is dat dit jaar alle bekkenindicaties (rectum, blaas en cervix) online adaptief behandeld gaan worden’, geeft Lisanne aan. ‘Ook voor long- en borstkanker kan een online adaptieve behandeling meerwaarde bieden. Zo heb je bij borstkankerpatiënten soms te maken met vochtophoping in de borst. Door online adaptief te behandelen, kan het bestralingsplan hierop gecorrigeerd worden. Voorwaarde voor uitbreiding naar deze patiëntgroepen is een gating systeem op het toestel, zodat ademhaling gestuurd bestralen mogelijk is’. Niels Wijdogen, Managing Director van Varian geeft aan dat er wordt gewerkt aan het toevoegen van een breath-hold systeem aan de huidige technologie van Ethos therapy. Erik van Dieren, klinisch fysicus geeft aan dat het nu nog te vroeg is om aantoonbaar te kunnen claimen dat adaptief klinisch voordeel heeft. ‘Dat kunnen we pas over 5 jaar met meer zekerheid zeggen’, geeft hij aan. ‘In de radiotherapie heb je te maken met toxiciteit en met curatie, maar beide zien we pas op termijn. Tot dusver hebben we gezien dat betere dosisverdelingen betere curatie en/of minder toxiciteit voorspellen, dus we zijn hoopvol dat we dan kunnen laten zien dat onze adaptieve radiotherapie beter is’, geeft Erik aan.

Sterk verbeterde user interface
Erik van Dieren is al zo’n 33 jaar werkzaam als klinisch fysicus, waarvan zo’n 12 jaar in het MST. Hij vindt het interessant dat hij de kans krijgt om te werken met innovaties die zinvol zijn voor de patiënt, zoals Ethos. Hij heeft daarnaast ondervonden dat de technologie qua user interface een enorme vlucht heeft genomen. ‘Vroeger zat je voor je werk in een soort flight simulator met allerlei schermen en bedieningspanelen. Met apparatuur als TrueBeam® of Ethos is de gebruikersvriendelijkheid enorm toegenomen. Het apparaat leidt je stap voor stap door de workflow heen’ geeft Erik aan. ‘Door Varian wordt dit de ‘guided workflow’ genoemd’, vult Niels aan. Erik vindt dat daardoor het aantal handelingen, en de complexiteit ervan, enorm is afgenomen, wat niet alleen tijdswinst oplevert maar ook de veiligheid verbetert.

Voordelen voor de patiënt
‘Op dit moment zijn wij niet direct minder tijd kwijt per behandeling’, geeft Liselotte aan. ‘De voorbereiding kost meer tijd, mede omdat de techniek geavanceerder is’, aldus Liselotte. ‘Omdat je in de bunker minder tijd nodig hebt om het apparaat te bedienen, kan je meer aandacht geven aan je patiënt. Daarnaast is het voor de patiënt minder beangstigend omdat er weinig beweegt en op je afkomt. Ook is het apparaat stiller.’

MST is wereldwijd koploper
MST is koploper in het behandelen van patiënten met online adaptieve technologie. ‘Natuurlijk zijn we er trots op dat we daar een aandeel in hebben en dat we deze vorm van behandeling kunnen aanbieden in ons ziekenhuis. Vaak is de perceptie dat je in een groter ziekenhuis beter behandeld wordt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn’, aldus Liselotte. ‘De voordelen voor de patiënt zijn voor ons het belangrijkst. Dat het werk in het ziekenhuis er interessanter door is geworden en je deel kunt nemen aan internationale discussies om het nóg beter te doen, is een mooie bijkomstigheid’.

Note: Neither participants of nor MST have been compensated for their contribution. However, MST is part of Varian’s reference site program and MST receives compensation for these services.

MST is een referentie site in Nederland voor Ethos therapy. Het is mogelijk MST te bezoeken (momenteel virtueel i.v.m. COVID-19). Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met [email protected]

Lees ook meer over Varian’s Adaptive Intelligence Consortium Amassing Clinical Evidence

2003_PytrikWassenaar.jpg

‘Door de opkomst van Machine Learning en Artificial Intelligence, kan het apparaat veel (denk)werk overnemen. Het helpt de gebruiker om betere besluiten te nemen door verwerking van grote hoeveelheden data in een korte tijd. Daarmee verschuiven taken en ben je in staat steeds kostenefficiënter te werken.’

Pytrik Wassenaar – Area Sales Manager Varian Nederland

De combinatie van AI en slimme algoritmes wordt ingezet voor het verhogen van de efficiëntie tijdens het behandelproces. Bepaalde werkzaamheden, zoals het intekenen van de doelgebieden, kunnen nu grotendeels worden overgenomen door de MBB’er. Voorheen werd dit door de radiotherapeut oncoloog gedaan, kortom tijdswinst voor de arts.

Meer verantwoordelijkheden voor de MBB’er Doordat taken verschuiven krijgt de MBB’er meer verantwoordelijkheid en wordt het werk interessanter en uitdagender. Óók interessant om te benutten wanneer je kampt met een tekort aan MBB’ers. In die zin gaat automatisering van de processen een steeds grotere rol spelen tijdens de behandeling. Denk dan bijvoorbeeld aan de guided workflow (follow the light), welke beschikbaar is op alle versnellers van Varian. De guided workflow ondersteunt de gebruiker in de stappen die doorlopen moeten worden in het behandelproces. Is er een stap afgerond, dan start de machine automatisch met de volgende stap in het proces. Dit voorkomt dat de gebruiker te veel met de techniek bezig is, stappen worden overgeslagen en maakt de kans op fouten nog kleiner. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat door automatisering en innovaties onnodige menselijke handelingen worden teruggedrongen. Daardoor gaat de uitvoering sneller en blijft er meer tijd over voor de patiënt.

Door de introductie van AI is het mogelijk om geavanceerde technologieën te implementeren met een minimale impact op de continuïteit van de afdeling. In mijn werk probeer ik samen met klanten de voordelen van de Varian oplossingen te vertalen naar hun specifieke situatie.
Samen met de klant kijk ik naar de specifieke zorgvraag en houden we rekening met toekomstige ontwikkelingen. Samen met de eindgebruiker zijn we in staat de afdeling optimaal in te richten met het oog op de benodigde apparatuur en gewenste technologie. Het resultaat: de klant in staat stellen om hoogwaardige zorg te leveren op een kosteneffectieve manier.

2003_RoelofPostma.jpg

‘In het geval van Ethos zie je dat daar het ‘predictive maintenance’ een vlucht neemt.’

Roelof Postma – Service Manager Varian Nederland

Als service afdeling van Varian is ons doel dat de klinische beschikbaarheid van onze apparatuur zo groot mogelijk blijft. Onze klanten kunnen service en onderhoud gedeeltelijk of volledig bij ons onderbrengen. Ongeacht het servicelevel waar de klant voor kiest, blijft in mijn ogen een nauwe samenwerking met de volledige afdeling onontbeerlijk. Kleine storingen kunnen zij zelf vaak al oplossen en wij kunnen vaak op basis van de eerste probleemweergave van de klant en een eventuele remote diagnose al het juiste onderdeel bestellen, zodat we er samen voor zorgen dat de apparatuur snel weer klinisch beschikbaar is.

In het geval Ethos en Halcyon van zie je dat daar het ‘predictive maintenance’ een vlucht neemt. Dankzij de data die we terugkrijgen van het systeem kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat een slechte module op voorhand wordt vervangen, zodat we eventuele problemen en daarmee niet geplande downtime voor kunnen zijn. Hiermee verschuift de service verlening dus van correctief naar preventief en krijg je planbare “downtime” met als gevolg dat daarmee de klinische beschikbaarheid van het systeem wordt verhoogd.






Amsterdam UMC installation process II
Amsterdam UMC installation process III


2003_Ethos.png

See More
Ethos therapy maakt gebruik van hoge kwaliteit iteratieve CBCT beeldvorming, ondersteund door multi modality (MR, PET) imaging gedurende het hele proces. Verklein de kans op bewegingsartefacten door de super snelle en kwalitatief hoogwaardige beeldvorming (een CBCT in minimaal 17 sec.).

Know More
Gebruik de geavanceerde deep learning-algoritmen om het doelgebied en kritieke organen snel en doeltreffend te definiëren. Genereer binnen enkele seconden een nieuw bestralingsplan, door gebruik te maken van innovatieve autoplanning algoritmes, op basis van de anatomie van vandaag. Monitor het resultaat van de behandeling d.m.v. dosispredictie en pas de behandeling daar zonodig op aan.

Treat More Precisely
Bereik een uniformere dosis in het doelgebied en beperk dosis in kritieke organen. Verminder kans op beweging en anatomieverandering door de korte behandeltijd (gemiddelde tijd voor plan-adaptatie is ≤15 minuten). Voorkom fouten en verhoog de snelheid door dedicated adaptive workflowondersteuning

Vijfde Ethos therapy succesvol geïnstalleerd bij Amsterdam UMC

Onlangs is de vijfde Ethos therapy geïnstalleerd en in gebruik genomen bij Amsterdam UMC. De installatie van de zesde Ethos therapy staat inmiddels op de planning voor na de zomer. Daarmee zet ook Amsterdam UMC weer een grote stap in het online adaptief behandelen van patiënten.
Richard Tiggelaar, Versnellertechnicus Amsterdam UMC geeft aan dat de verbouwing van de bunker voorspoedig is voorlopen. ‘Je hebt vooraf toch een bepaald beeld van de impact van de verbouwing, maar dat is mij heel erg meegevallen. Het heeft in die zin ook minder geld gekost dan ik op voorhand dacht. Het team vanuit Varian was zeer welwillend om te helpen en mee te denken. Binnenkort gaat de Ethos therapy ook klinisch in gebruik.’

Amsterdam UMC is een referentie site in Nederland voor Ethos therapy (vanaf April 2021). Het is mogelijk AUMC te bezoeken (momenteel virtueel i.v.m. COVID-19). Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met [email protected]

Amsterdam UMC installation process I



Varian Ethos: Dagelijks online adaptieve radiotherapy in slechts 15 minuten per patiënt

Wat gebeurt er als je online adaptieve radiotherapie combineert met de kracht van AI?

Met de Varian Ethos therapy wordt het mogelijk om binnen 15 minuten een volledige adaptieve workflow te doorlopen. Deze bestaat uit het maken van een CBCT, definiëren van het doelgebied en kritieke organen (AI), berekening van de dosisplanning en het uitvoeren van de bestraling. Met Ethos therapy past u de behandeling aan op de dagelijkse anatomische veranderingen van de patiënt.






2003_2021-0225-Images-Landingspage-530x380px-1.png

Verbeter het behandelresultaat en verhoog de flexibiliteit van uw afdeling

Adaptieve radiotherapie houdt rekening met de anatomie op het moment van behandelen, waardoor de bestraling nog nauwkeuriger is. Tot nu waren er twee methoden:

  • Plan of the Day – keuze van het best passende plan voor die dag uit een beperkte bibliotheek met bestralingsplannen
  • MR-guided – dagelijkse MRI met een volledige doorlooptijd van circa 30- 60 minuten per patiënt*

De Plan of the Day methode, is bij benadering het best passende plan maar komt zelden precies overeen met de anatomie. De MR-guided methode kost veel tijd waarbij de anatomie tijdens de behandeling kan wijzigen en is dermate kostbaar vanwege het lage productie volume. Slechts een selectieve groep patiënten komt in aanmerking voor dit type behandeling.

* Referentie: zie Tocco, Boris R et al. “MR-Guided Radiotherapy for Prostate Cancer.” Frontiers in oncology vol. 10 616291. 9 Dec. 2020, doi:10.3389/fonc.2020.616291

Ethos therapy neemt de nadelen van beide methoden weg en maakt online adaptieve radiotherapie in slechts 15 minuten mogelijk. Bovendien kan Ethos therapy ook worden ingezet voor traditionele radiotherapie behandelingen (zoals IGRT, IMRT, VMAT) en ondersteunt het eveneens een offline adaptieve workflow.

2003_2021-0225-Images-Landingspage-530x380px-2.png

2003_2021-0225-Images-Landingspage-530x380px-3.png

  • Verhoog de flexibiliteit van uw afdeling door bijna alle patiëntgroepen op één versneller te kunnen behandelen
  • Verkort de tijd voor online adaptieve radiotherapie en verlaag daarmee de kosten per patiënt
  • Maak online adaptieve radiotherapie beschikbaar voor veel grotere groepen patiënten (4 patiënten per uur)









‘Met de Ethos therapy zijn we in staat om bij een grote groep patiënten dagelijks het behandelplan aan te passen op basis van de anatomie van dat moment. Ik verwacht dat deze vorm van adaptieve radiotherapie binnen afzienbare tijd de nieuwe standaard gaat worden.’

Ben Slotman, Amsterdam UMC

Note: Neither Prof. Dr. Ben Slotman nor AUMC have been compensated for their contribution. However, AUMC is part of Varian’s reference site program and AUMC receives compensation for these services.